Hvad er vidvinkel og hvordan bruger jeg det?
Det kan være svært at gennemskue, hvad de forskellige brændvidder betyder for dit fotografi.
I denne artikel gennemgår vi, hvordan du kan bruge et objektiv med vidvinkel. I artiklen besvarer vi følgende spørgsmål:
- Hvornår kan jeg bruge et vidvinkelobjektiv?
- Hvad er fordelene ved vidvinkel?
- Hvad er ulemperne ved vidvinkel?
Hvad er vidvinkel?
Et vidvinkelobjektiv er i grove træk et objektiv med en brændvidde på under 35 mm (for full frame kameraer). Det betyder, at du kan få rigtig meget med på dit billede. Det betyder samtidig også, at dele af billedet kan fremstå forvrænget. Klart de fleste telefonkameraer har vidvinkel, hvorfor du kan opleve, at fx. næsen kan fremstå lidt større, hvis du tager et nærbillede af et menneske eller en selfie. Til gengæld kan du få rigtig meget med, når du fotograferer hjemme i stuen.
Vidvinkel kan være et rigtigt fornuftigt valg til naturbilleder eller hvis du skal tage billeder i mindre rum, hvor du ikke kan komme på afstand af motivet. Vidvinklen giver dig mulighed for at få rigtig meget med i dit billede.
Der er både fordele og ulemper ved at fotografere med vidvinkel. De vigtigste gennemgår vi her:
- Hvordan placerer jeg motivet?
En vidvinkel kan være rigtig god til at fotografere bygninger, arkitektur og landskaber. Store bygninger kan være på billedet og vidvinklen kan bruges til at fremhæve linjerne i arkitekturen. Samtidig skal du være opmærksom på din afstand til motivet.
Hvis du står for tæt på dit motiv risikerer du, at motivet nærmest tipper eller har meget markante styrtende linjer. Eksemplerne her er fra Sacre Coeur i Paris. Ved det ene foto har jeg brugt vidvinkel til at fremhæve trapperne op mod bygningen. På det andet billede er jeg tæt på selve kirken og vidvinklen giver markant styrtende linjer og toppen af Sacre Coeur forsvinder. På det sidste billede modarbejder vidvinklen og motivet hinanden, mens vidvinklen på det første billede af Sacre Coeur understøtter motivet. Det samme gør sig gældende ved naturbilleder: du kan bruge vidvinklen til at fremhæve store vidder og høje træer, men vær opmærksom på de styrtende linjer.
- Hvordan påvirker vidvinklen baggrunden i mit foto?
Dette vidvinkelobjektiv har et rigtig fint blændetal på 2.8 og lukker godt med lys ind. Normalvis betyder et blændetal på 2.8 også en god portion baggrundssløring, men her er vidvinklen lidt anderledes. En vidvinkel trækker baggrunden tættere på motivet. Det kan bruges kreativt, men det er vigtigt at være opmærksom på. På billedet med cyklen ville en baggrundssløring have fremhævet motivet bedre og givet et flottere foto. På billedet med butiksvinduet er vidvinklen brugt til at understrege det kaotiske virvar.
- Vidvinklen stiller store krav til placering af motivet og til din komposition.
Jeg har tidligere primært fotograferet mennesker med fast brændvidde eller rejsefotografier med zoom-objektiver. Jeg har været lidt forvænt med, at jeg altid kan beskære billedet eller rette billedet op i efterbehandlingen. Her stiller vidvinklen større krav til fotografen: et motiv, som er skævt placeret, kan være svært at rette til perfektion efterfølgende. Som fx denne lille pandekagebutik ved Eiffeltårnet. Jeg syntes, at farverne og symmetrien i bygningen var så fine, men fik ikke sat bygningen fuldstændig i midten. Det betyder, at den ene side af butikken er forvrænget en smule mere end den anden af vidvinklen. Derfor bliver billedet ikke så symmetrisk som ønsket.
- Vidvinkel og linjer i landskabet.
Vidvinklen er et spændende valg til at fotografere linjer i landskaber og vores omgivelser. Mennesker på række, rulletrapper, arkitektur, træer… mulighederne er utallige og vidvinklen kan forstærke linjerne og være medskabende til en stærk komposition. Vær opmærksom på at placere linjerne, så de ikke strækkes uheldigt af vidvinklen. Her er to eksempler på linjer fotograferet med vidvinkel – hhv. Philharmonie de Paris og Centre Pompidou.
- Med en vidvinkel kan du med stor fordel gå tæt på dit motiv.
Vidvinklen trækker det centrale motiv frem og kan på den måde bruges til at fremhæve det ønskede motiv. På dette billede - taget af min kollega Morten med et SIGMA 14 mm 1.4 - kan du se effekten.
Det specifikke objektiv kan du se her:
- Kan jeg fotografere mennesker med vidvinkel?
Det korte svar er: ja, selvfølgelig kan du fotografere mennesker med vidvinkel, men det er ikke det mest oplagte. Du skal tænke meget over din komposition og lære dit objektiv godt at kende, for ansigtsformer bliver hurtigt forvrænget. Lidt afstand til mennesket og en placering i midten af billedet kan hjælpe, som fx dette billede af en cykeltaxichauffør i Paris.
Hvis du skal fotografere en større gruppe eller et familiebillede til fx et bryllup er vidvinklen heller ikke det bedste valg. Vidvinkel er ikke oplagt til gruppebilleder, da personerne yderst i billedet vil blive ”trukket bredere” af vidvinklen. Samtidig vil de forreste mennesker fremstå meget høje og dem på bagerste række vil fremstå med meget små hoveder.
- HUSK AT LEGE!
Det kommer hurtigt til at lyde lidt tungt og besværligt, men det vigtigste er: husk at lege! Vidvinkel er et sjovt objektiv med mange kreative muligheder og jo mere du leger og udforsker mulighederne, jo bedre bliver du til at bruge dit objektiv. Jeg fik ikke taget portrætter, da jeg gik rundt i Paris med dette fine 10-18 mm fra SIGMA, men til gengæld blev jeg opmærksom på andre ting i byen – jeg nød at kikke på bygninger på nye måder og fx finde den bedste vinkel på Philharmonie de Paris, samt sjove motiver i kvartererne Montmartre og Les Marais.
Hvilket vidvinkelobjektiv skal jeg vælge?
Der findes en lang række vidvinkelobjektiver, som har forskellige styrker og svagheder. Det vigtigste er, at du spørger dig selv: hvad skal jeg bruge vidvinkelobjektivet til?
Til billederne i denne artikel har vi brugt et objektiv fra SIGMA. SIGMA 10-18 mm 2.8 objektiv er et lille, let vidvinkelobjektiv med zoom, som vi har fået lov at afprøve i Paris. Den lille zoom giver gode muligheder for at til- og fravælge, hvor meget vidvinkel du vil bruge i det enkelte tilfælde og egner sig derfor godt til en bred vifte af fotografiske opgaver.
Vi havde objektivet på et SONY A 6100-kamera, som gav gode muligheder uden at veje særligt meget. Objektivet er lavet til crop sensor/APS-C og det betyder, at vi skal gange brændvidden med 1.5. I dette tilfælde betyder det, at vidvinklen går fra 15-27 mm i praksis.
Du kan se objektivet her:
Er du i tvivl om, hvilket objektiv du skal vælge, så er du altid velkommen til at ringe eller skrive til Vefa Foto!
God fornøjelse!
Ane fra Vefa Foto